Враждуващите фракции в Судан се споразумяха за ново краткосрочно прекратяване на

...
Враждуващите фракции в Судан се споразумяха за ново краткосрочно прекратяване на
Коментари Харесай

Договориха 7-дневно примирие в Судан

Враждуващите фракции в Судан се споразумяха за ново краткосрочно преустановяване на огъня. Tова оповестиха в събота медиаторите на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, откакто няколко предходни опита за реализиране на помирение, което се поддържа, се провалиха, оповестява АП.

На среща в саудитския пристанищен град Джеда, суданската войска и Силите за бърза поддръжка подписаха седемдневно преустановяване на огъня, което би трябвало да влезе в действие в понеделник в 21:45 ч. локално време в Судан, се споделя в взаимно изказване на Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Прекратяването на огъня може да бъде удължено, в случай че и двете страни се съгласят.

" Двете страни са предали на саудитските и американските медиатори своя ангажимент да не търсят военно преимущество по време на 48-часовия интервал на известяван след подписването на съглашението и преди началото на примирието ", се споделя в известието.

Преговорите в Джеда преди този момент доведоха до съглашение сред двете страни за отбрана на цивилните и облекчение на потока от филантропична помощ за засегнатите от спора. Но по-ранните съглашения за преустановяване на огъня се провалиха на фона на обвинявания и от двамата в нарушавания.

" Добре знае се, че страните са оповестили преди този момент примирия, които не са били спазвани ", се споделя в изказването на Съединени американски щати и Саудитска Арабия. За разлика от предходните примирия, съглашението, реализирано в Джеда, беше подписано от страните и ще бъде подкрепено от американско-саудитски и интернационално подкрепян механизъм за наблюдаване на прекратяването на огъня. "

Комитетът за наблюдаване и съгласуваност би трябвало да се състои от по трима представители от Съединени американски щати и Саудитска Арабия и по трима представители от всяка страна.

Припомняме, че над 800 са жертвите на спора, 840 000 души са били разселени в Судан, а над 220 000 са напуснали страната и са бежанци в прилежащи страни.

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации съобщи, че ускорява интервенциите си в минимум шест щата в Судан за да помогне на 4,9 милиона уязвими хора, както и да помогне на тези, които бягат в Чад, Египет и Южен Судан.

Сблъсъците започнаха на 15 април, като битката за властта се концентрира върху столицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР